Some features of this site are not compatible with older versions of Internet Explorer. Upgrade your browser or install Google Chrome Frame to better experience this site.

Portfolio

Back

Richmond Residence

The Richmond Residence is a zero-energy and zero-water custom home in Portland, Oregon.  The 1,757 SF home is ‘right-sized’ for a young couple interested in minimizing their environmental footprint, and in response to the site and surrounding structures of this urban setting. The community-oriented front porch and entry are framed with clear stained cedar – a warm, inviting contrast to the massing and darker siding on the rest of the structure. The form of the gable roof is a simple, modern interpretation of the neighborhood context, and allows ample south-facing exposure for a productive solar array. The ‘tuck under’ approach to the garage minimizes its impact on the street-facing façade, allowing for a stronger connection between the main living areas and public sidewalk. Thoughtful placement of triple-pane windows take in generous natural light while meeting energy efficiency goals, and foster a strong indoor-outdoor connection while preserving privacy.  Landscape Design by Landline Design.

 

Copyright © Green Hammer 2019. All Rights Reserved. CCB# 163466